woensdag 17 december 2008

kerstdagen in het verschiet...





16 december...De kerstperiode breekt aan. Op het grote marktplein werden al enkele rijkelijk versierde reuzekerstbomen neergeplant. Ietsje verder vind je enkele kraampjes die kerstversiering aan de man proberen brengen met op de achtergrond spaanse kerstliederen.Vanaf vijf uur s avonds zijn er oliebollen te verkrijgen in kleine houten kraampjes aan 20 eurocent voor een 5 tal bollen.Ook hier kan je de kerstsfeer proeven. Toch verschilt dit erg met ons landje. In Belgie lopen de winkelstraten deze tijd van het jaar storm voor de laatste dassen, parfums, oudejaars outfits, en andere dure aangelegenheden. Hier merk je een zekere mineur. Ouders doen hun best om een bescheiden kerstsfeer in hun huizen te brengen en daarenboven soms een klein cadootje te kopen voor hun kinderen (vaak zijn dat dan schoenen), maar vaak hebben ze niet eens de mogelijkheid dit te doen en wordt kerst gereduceerd tot wat het beoogde vroeger: een gezellig familiegebeuren. Ik ben dan ook superblij hier ook eens deel van te mogen uitmaken...het doet je immers nadenken over die kleine dingen waar wij thuis niet zo vaak meer bij stilstaan. Elke vijf euro die in belgie wordt uitgegeven aan pietluttige dingen, accessoires,...zijn hier ongelofelijk veel waard en hebben hier tien keer meer emotionele en financiele waarde. Ik besloot voor de kinderen die deelnemen aan mijn activiteiten een groots kerstfeest te organiseren met een grote kerstboom en de gebruikelijke cadootjes onder de kerstboom. Vandaag staken de leerkrachten en ik de koppen bijeen over hoe we het zouden aanpakken. S avonds op 22 en 23 december worden alle (intussen 140!) kinderen verwacht voor een kerstavondmaal met voorafgegaan een fruitmix,als hoofdgerecht een typisch guatemalteeks gerecht en als nagerecht, authentieke belgische pannenkoeken. Aangezien niet iedereen een kerstkadootje mag verwachten thuis, ben ik ook van plan iets kleins te kopen voor eenieder, wat nuttig kan zijn op school. Zo viert iedereen een beetje kerst.



Deze week gaan we ook met de allerkleinsten naar de zoo. Dalila, de jongste dochter in mijn huis, is al twee weken de dagen aan het aftellen tot de grote dag. Met de oudste heb ik een andere leerrijke excursie voor ogen. Binnen drie weken gaan we met z’n allen de vulkaan Pacaya beklimmen. Dit is zeker iets wat hen nog lang zal bijblijven en dat een ervaring op zich is.



Na de drukke kerstdagen kan de drukste periode van het jaar beginnen..de voorbereiding van het nieuwe schooljaar, een nieuw hoofdstuk voor “Mayakind”





0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage